Spoznávame povolania

Predškoláci, Veľkáči, Malkáči, Drobčekovia

Za akými povolaniami sa vybrali predškoláci?

Bolo krásne slnečné počasie a predškoláci sa vybrali za prácou kováča, zámočníka či automechanika do neďalekých dielní rodičov súčasných a minuloročných detí našej škôlky. Vo veľkej kováčskej dielni boli ohúrení veľkými strojmi a hlukom ktorý robili, ale to im vôbec neprekážalo, nakoľko si oni aj rôzne výrobky na nich vyrobili. Čomu sa veľmi potešili? Keď železo pri vysokej teplote sa tavilo a kladivom sa do rôznych tvarov menilo. A čo ich čakalo v autoservise? Blíži sa jar a s ňou aj výmena pneumatík. Auto zdvihák vytiahol, koleso sa vykrútilo a „išlo“ sa prezuť. Zvedavé očká detí všetko sledovali, pretože aj tam platia určité pravidlá a koleso po prezutí sa musí vyvážiť. A aký bol ich najväčší zážitok z tadiaľto? Tlačiť auto s „novými“ pneumatikami.

Povolania ako murár, pekár, hasič, alebo šička… sú nám Veľkáčom už dobre známe. Avšak o tom, ako sa razia mince ktoré používame ako platidlo, sme mali len nesmelé predstavy.

Veľmi sme sa tešili, keď nám pani učiteľky oznámili, že v rámci témy „ Čím budem, keď vyrastiem“ sa vyberieme navštíviť Mincovňu v Kremnici s takmer 700 ročnou históriou. Okrem výstavy mincí ktoré razia v mincovni takmer do celého sveta, nám dovolili nahliadnuť aj do priestorov, kde sa razia mince a pamätné medaile dnes.  Predstavili nám aj obrovské historické stroje, s ktorými razili mince kedysi. No najväčší zážitok nás čakal na záver, kedy sme si skúsili razbu mincí aj my samy. Odchádzali sme domov plní zážitkov,  ukrývajúc v dlaniach  pre nás ten najvzácnejší suvenír.

Za sprostredkovanie tohto zážitku veľmi pekne ďakujeme Aukčnému domu Macho a Chlapovič.

Vďaka šikovnej pani učiteľke výtvarného odboru ZUŠ v Banskej Štiavnici,  si Drobčekovia mohli vyskúšať remeslo brašnárov.

Búchaním kladiva na kovové pečiatky si vyzdobili srdiečko. Dobrá správa je, že srdiečka sa im podarili. Pečiatkami si ich pekne vyzdobili, aj meno si na  vyrazili, pilníkom okraje zahladili a to najdôležitejšie je, že aj všetky prsty im zostali a kladivom si po nich ani raz nebuchli

Pre zvieratá lekár, je pán zverolekár.

Každé choré zvieratko, vylieči nám zakrátko.

Takýto šikovný je aj pán doktor MVDr. Stanislav Ďurkan, ktorého sme v jeho veterinárnej ambulancii s Drobčekmi navštívili. Mohli sme tak na vlastné oči vidieť, čo všetko pri vyšetrení chorého zvieratka robí. Od váženia, cez kontrolu bruška, očí, uší, zubov, meranie teploty, odber a vyšetrenie krvi, meranie tlaku, sono vyšetrenia, až po rontgen. Veľmi pekne mu týmto ďakujeme za úžasný zážitok o ktorom sa Drobčekovia ešte dlho rozprávali.

adresa

Materská škola Guliver
Poľovnícka 3/B
969 01 Banská Štiavnica

telefónne číslo

(00) +421 911 638 349

e-mail

guliver@tidly.sk