Zvieratká v zime

Predškoláci, Veľkáči, Malkáči, Drobčekovia

Zima býva občas pre zvieratká a vtáčiky veľmi krutá a preto je potrebné im pomáhať a starať sa o ne. Ani Veľkáči nezaháľali a pripravili si pre našich vtáčích kamarátov jabĺčkové a semienkové dobroty, ktoré spoločne vytvorili a rozvešali po stromoch na školskom dvore.  A už teraz sa tešia, ako sa im vtáčiky poďakujú svojim štebotavým spevom na jar. Veľkáči  tiež lepšie spoznali malých návštevníkov vtáčích búdok, odhalili , ktorým zvieratkám patria stopy v snehu a zistili, ktoré zvieratká sú zimní spáči a aj tie, ktoré blúdia a hľadajú potravu v zasneženej krajine.

„Brrrr…… To je ale zima!“  Ako to zvieratá robia, že dokážu vonku v takých podmienkach prečkať až do jari? Zostávajú na jednom mieste po celý rok? Čo jedia, keď napadne sneh? Nie je im zima? Ako by sme im vedeli pomôcť?  Na tieto a mnohé ďalšie otázky sme hľadali spoločne odpovede. Nazreli sme spolu do lesa a opýtali sme sa na všetko jeho obyvateľov. Zážitkovou formou Veľkáči spoznávali život zvierat, ktoré u nás zimujú, hibernujú a ktoré migrujú za teplom, spoznávali stopy zvierat a tiež porovnávali tie svoje. Teraz už vedia, ktoré zvieratko naplnilo svoje bruško vhodnou potravou, ktoré im Veľkáči priniesli do lesa.

Že sa to tej tete zime zachcelo,

do rána nám zmaľovala všetky stromy na bielo.

Čudujú sa vrabce v poli, čudujú sa jelene,

veď tie stromy boli v lete zelené.

Pán horár nás previedol po lese, poznáme už stopy v snehu, vieme, ktoré zvieratá hibernujú či odlietajú do teplých krajín. Tiež sme sa naučili, čo môžeme zvieratkám priniesť do kŕmidla.

Ktoré vtáčiky odlietajú do teplých krajín sme už vedeli. Ako sa môžeme postarať o tie,  ktoré u nás zostávajú aj v zime, teraz už vieme tiež.  Pripravili sme im semienkovú dobrotu a povešali sme ju na stromy v okolí našej škôlky. Aj o niektoré zvieratká je potrebné sa v zime postarať, pretože nie všetky sa uložia na zimný spánok.  Hľadali sme ich podľa stôp v snehu.

adresa

Materská škola Guliver
Poľovnícka 3/B
969 01 Banská Štiavnica

telefónne číslo

(00) +421 911 638 349

e-mail

guliver@tidly.sk