Veľkáči s Guliverom v lese

Veľkáči

Jeseň prišla ako víla, stromom vlasy zafarbila.

Teraz má už klobúk zlatý, červené a zlaté vlasy.

 

Krásy farebnej jesennej prírody a jej tajomstvá objavovali, pozorovali, skúmali, bádali, vnímali všetkými zmyslami naši Veľkáči. Vďaka prirodzenej zvedavosti, otázok sa dozvedeli veľa nových poznatkov.

Manipulovaním prírodnín zisťovali, aké povrchy má kmeň, list, konár, koreň rastlín a prírodniny, vážením zisťovali, ktorá prírodnina je ťažšia/ľahšia. Veľkáči si potrápili hlavičky nad úlohou vyrovnania rovnoramenných váh. Prečo a do akých farieb sa sfarbuje list? Toto tajomstvo prírody naši šikovníci tiež rozlúskli ako orechy, na ktorých si pochutnali. Obklopuje nás krásna zafarbená príroda a máme veľa encyklopédií, do ktorých sa so zvedavosťou ponorili.

Načo sú nám ihlice, koruna pre kráľa, list v obálke….? Zisťovali prostredníctvom našej pomocníčky Pojmovej mapy.  Ale čo nám v jesennom lese ešte chýba? Predsa lesné zvieratká a ich mláďatká, ktoré si do nášho vytvoreného jesenného lesa pridali a potom sa aj spolu na zvieratká zahrali. Babie leto sme využili aj na kŕmenie stálych vtákov, ktorým naši Guliveráci naplnili hladné brušká.

Príroda je studnica nevyčerpateľných tajomstiev a záhad. Spoločne sme si preskúmali jesenné záhady a tešíme sa na ďalšie zážitky. Najprv tajomstvá prírody musíme spoznať, objaviť, preskúmať. Potom si k prírode vytvoríme vzťah a napokon ju prirodzene začneme ochraňovať. Veď je to jednoduché – spoločne začíname od poznania k láske, od lásky k ochrane.

adresa

Materská škola Guliver
Poľovnícka 3/B
969 01 Banská Štiavnica

telefónne číslo

(00) +421 911 638 349

e-mail

guliver@tidly.sk