SVETOVÝ DEŇ VODY

- Drobčekovia, Malkáči, Veľkáči

Dar života pre všetko živé na našej Zemi. Je vzácna, jedinečná a nenahraditeľná. Čistá, krištáľová, priezračná, bez vône. To všetko už o nej vieme. Aj to, že ňou plytvať nesmieme. Ale aj to, že zázraky dokáže, lieči a výborne chutí. A nakoniec, aj to, že s ňou môžeme zažiť kopec nespútanej zábavy v našej škôlke, a nie je leto! :)

Voda je kvapalina obyčajná a pritom tak vzácna, bez ktorej by nebol život na tejto planéte.

Vďaka vode je Zem modrá. Je jedinou látkou na Zemi, ktorá sa vyskytuje vo všetkých skupenstvách: plynnom, kvapalnom i tuhom. Voda je nevyhnutnou zložkou organizmov a základnou podmienkou života na Zemi. Bádali sme, skúmali, diskutovali. Zistili sme, že voda naozaj nie je len vo vodovode, jazerách, moriach a potokoch, ale, že bez nej je ťažké uvariť polievku či čaj, oprať oblečenie, že aj naše telo má v sebe vodu, vodné živočíchy a rastliny by bez nej neprežili, ťava si dokáže robiť zásoby vody, ovocie je vďaka vode šťavnaté, voda koluje v prírode, zrážky sú nielen dážď, ale aj sneh a krúpy a veľa ďalších zaujímavostí sme objavili.

V našom bazéne veľa plávame, stále sa zdokonaľujeme, zábavu si užijeme. Voda je skvelý kamarát, môžeme s ňou aj súťažiť a veselo sa zabávať.

Človek vydrží bez jedla niekoľko dní až týždňov, no bez vody len krátko. Aj pri únave, bolesti hlavy či nervozite niekedy pomáha jednoduchá vec: napiť sa vody. To dobre vieme a pitný režim dodržujeme. Vodu si ochucujeme citrusmi či bylinkami.

Túto vzácnu tekutinu si musíme chrániť a vážiť. Nič ju nedokáže nahradiť. Voda je život.

adresa

Materská škola Guliver
Poľovnícka 3/B
969 01 Banská Štiavnica

telefónne číslo

(00) +421 911 638 349

e-mail

guliver@tidly.sk