DEŇ MÚZEÍ

- Mrňúskovia, Drobčekovia, Malkáči, Veľkáči

MRŇÚSKOVIA A DROBČEKOVIA

Aj tento rok sme my najmenší opäť navštívili expozíciu zvierat vo Svätom Antone. Prechádzaním jednotlivých miestností sme obdivovali život poľovníkov a rybárov, čudovali sa nad divnými vecičkami, ktoré pri love používali, dokonca sme ani netušili, aké obrovské zvieratá a ryby dokázali chytiť. Ich majestátnosť nás dokáže vždy prekvapiť. Niektoré zvery sme poznali, na iné sa pýtali a o niektorých sa čosi nové dozvedeli. Dokonca i vtáky  sme mohli obdivovať.

Ale najfascinujúcejšie boli zvieratá na konci našej výpravy. Dotknúť sa ich, pohladkať? To je zakázané! Veď sme predsa v múzeu! Psssssst, nerušiť!

MALKÁČI A VEĽKÁČI

Malkáči a Veľkáči putovali s baníkom Jožkom históriou baníctva v múzeu v Kammerhofe. Pútavým rozprávaním, prestrojením detí do kostýmov a spoznávaním rôznych historických predmetov sme sa zoznámili nielen s baníkom Jožkom a jeho kolegami baníkmi, ale i s Jeho veličenstvom Máriou Teréziou a jej manželom Františkom Lotrinským, komorským grófom a zememeračom. Spoznali sme rôzne lampáše, spôsoby práce pod zemou v bani, problémy a riešenia so zaplavením baní. Zistili sme, že nie je kapelka ako kapelka a že klopačka má krásny zvuk a na čo slúžila v minulosti. Zaujalo nás ešte veľa vystavených predmetov, na ktoré sa tešíme pri ďalšej návšteve tohto výnimočného múzea a veľmi múdrych a ochotných paní lektoriek. Ďakujeme.   :)

adresa

Materská škola Guliver
Poľovnícka 3/B
969 01 Banská Štiavnica

telefónne číslo

(00) +421 911 638 349

e-mail

guliver@tidly.sk